Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

On 8:21 μ.μ. by Insurance Station
συνταξιούχος
Με τα έλλειμμα των ασφαλιστικών ταμείων να εκτοξεύονται στο 1,2 δις σύμφωνα με τον κρατικό προϋπολογισμό του 2015 τα ασφαλιστικά ταμεία οι ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι σε αυτά έρχονται αντιμέτωποι με την μειωμένη κρατική επιχορήγηση , και την μείωση συντάξεων και παροχών.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Καθημερινή της Κυριακής» το έλλειμμα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης μεγαλώνει επικίνδυνα, στα 1,189 δισ. ευρώ. Η κρατική χρηματοδότηση θα είναι μειωμένη, τα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές δεν θα αυξηθούν σημαντικά, ενώ αυξημένη προϋπολογίζεται και η συνταξιοδοτική δαπάνη. Στο εκρηκτικό αυτό μείγμα προστίθενται η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες που κορυφώνεται εντός του 2015, καθώς και η κατάργηση μιας σειράς κοινωνικών πόρων που μέχρι σήμερα κατευθύνονταν σε ταμεία όπως ο ΟΓΑ και ο ΟΑΕΕ. Μάλιστα, στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού, αναφέρεται ξεκάθαρα ότι η διαδικασία εξορθολογισμού των φόρων υπέρ τρίτων θα συνεχιστεί και το 2015, ενώ αφήνεται ένα μικρό παραθυράκι για μείωση των εισφορών κατά επιπλέον 1%, υπό την προϋπόθεση ότι θα επιτρέψει κάτι τέτοιο, ο ρυθμός αύξησης των εσόδων.
Την ίδια στιγμή η τρόικα φέρεται να πιέζει την κυβέρνηση για νέες παρεμβάσεις και ρυθμίσεις που θα επιφέρουν σημαντικές αλλαγές τόσο στο ύψος των χορηγούμενων συντάξεων όσο και σε προϋποθέσεις για χορήγηση σύνταξης.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» οι δανειστές συζητούν αλλαγές που εκτός από έμμεσες μειώσεις στις συντάξεις θα αυξήσουν τους όρους και τις προϋποθέσεις για σύνταξη σε μια σειρά κατηγοριών ασφαλισμένων. Συγκεκριμένα:
Αύξηση των ορίων ηλικίας στις πρόωρες συντάξεις κατά 2 χρόνια.
Αλλαγή στον υπολογισμό των κατώτατων συντάξεων με πλήρη αναλογικότητα, δηλαδή με ποσά που θα αναλογούν στις εισφορές που έχουν πληρώσει οι ασφαλισμένοι.
Μείωση των εισοδηματικών κριτηρίων για το ΕΚΑΣ, τα οποία δεν έχουν αλλάξει από το 2011
Η αλλαγή στον υπολογισμό τωννέων συντάξεων, δηλαδή για όσους βγαίνουν από το 2015 και μετά.
Αύξηση του ελάχιστου χρόνου για κατώτατη σύνταξη στα 20 έτη, από τα 15 που είναι σήμερα
Κατάργηση ταμείων επικουρικής ασφάλισης δια της απορρόφησης από το ΙΚΑ.

Πηγή: asfalisinet