Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

On 10:31 π.μ. by Insurance Station
Κατάμεστη ήταν εχθές η αίθουσα του Μεγάρου Μουσικής της Θεσσαλονίκης στην εκδήλωση που διοργάνωσαν τα Επαγγελματικά Επιμελητήρια Θεσσαλονίκης, Αθήνας και Πειραιά και η Ένωση Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ελλάδας.


Οι 650 περίπου παρευρισκόμενοι, αλλά και οι περισσότεροι από 1.500 που παρακολούθησαν την εκδήλωση μέσω live streaming είχαν την ευκαιρία να ακούσουν τους εκπροσώπους διαμεσολαβούντων και ασφαλιστικών εταιρειών να συζητούν για όλα τα καυτά προβλήματα που απασχολούν τον κλάδο μας.

Σε πραγματικά πολιτισμένο κλίμα, δόθηκαν απαντήσεις για τους καταχρηστικούς όρους των συμβάσεων, για τις δυσκολίες στην εφαρμογή των νέων κανονιστικών διατάξεων, για τη μείωση ή κατάργηση του δικαιώματος συμβολαίου και για πολλά άλλα εξίσου σημαντικά θέματα που απασχολούν τους διαμεσολαβούντες.


Καλωσορίζοντας τους παρευρισκόμενους ως εκπρόσωπος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, ο κ.Κυριάκος Μερελής υπογράμμισε την ανάγκη ενδυνάμωσης της σχέσης των διαμεσολαβούντων με τον καταναλωτή, αλλά και της εξυγίανσης του κλάδου, καθώς φαινόμενα σαν αυτό της Ασπίδας δε βοηθούν στην καλλιέργεια ασφαλιστικής συνείδησης. Όσον αφορά την πορεία του κλάδου των διαμεσολαβούντων τόνισε: «Δεν μπορούμε να συμπεριφερόμαστε σαν ασύντακτο καραβάνι που πρόσκαιρα ταυτίζεται με τα συμφέροντα της μιας ή της άλλης εταιρείας.»

Στο χαιρετισμό του ο κ. Μιχάλης Ζορπίδης, Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης υπογράμμισε πως «Τα τελευταία χρόνια η πολιτεία επέλεξε την Τράπεζα της Ελλάδος ως εποπτική αρχή της ασφαλιστικής αγοράς και αυτό  σημαίνει ότι από εδώ και στο εξής η αξιοπιστία του κλάδου είναι διασφαλισμένη» και σημείωσε ότι για τον ασφαλιστικό κλάδο η επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο είναι όχι μόνο απολύτως απαραίτητη, αλλά και καθοριστική προκειμένου η ασφαλιστική αγορά να αποκτήσει την ποιότητα και την υπευθυνότητα που απαιτεί το ευαίσθητο αντικείμενό της. «Οι εξελίξεις τρέχουν, η τεχνολογία αναπτύσσεται και όπως συμβαίνει παντού έτσι και στην ασφαλιστική αγορά οι προσαρμογές είναι αναπόφευκτες» επισήμανε ο κ. Ζορπίδης, ο οποίος αναρωτήθηκε: «Πώς ο κλάδος της ιδιωτικής ασφάλισης θα μπορέσει να αξιοποιήσει τις αλλαγές και ανακατατάξεις που γίνονται στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας; Και πώς θα υπάρξει ποιοτική αναβάθμιση των υπηρεσιών που εταιρείες και ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές παρέχουν στους πελάτες τους;». Τέλος ο Πρόεδρος του ΕΕΘ ευχήθηκε στη διάρκεια της ημερίδας να πραγματοποιηθεί ένας γόνιμος διάλογος, ώστε η επόμενη ημέρα της ιδιωτικής ασφάλισης να είναι καλύτερη για όλους.



Ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου της Αθήνας κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του απαρίθμησε τα προβλήματα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, όπως τα ληξιπρόθεσμα δάνεια, η βαριά φορολογία, η έλλειψη ρευστότητας, Τα προβλήματα αυτά έχουν άμεση επίδραση στους διαμεσολαβούντες, καθώς είναι και οι ίδιοι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες. Επίσης αναφέρθηκε στην πορεία της αγοράς, στο ποσοστό των ασφαλίστρων επί του ΑΕΠ, που παραμένει κολλημένο στο 2% από το 1992 και με ποιους τρόπους όλοι μαζί, ασφαλιστικές εταιρείες και διαμεσολαβούντες θα μπορέσουν να βρουν τρόπους να το αυξήσουν. Ο εποικοδομητικός διάλογος θα συμβάλει τα μέγιστα προς αυτή την κατεύθυνση. Σίγουρα έχουν γίνει θετικά βήματα και πολλές εταιρείες έχουν δείξει την καλή διάθεση συνεργασίας που έχουν, ειδικά στο θέμα των συμβάσεων. Ωστόσο συνεχίζουν δυστυχώς να υπάρχουν φαινόμενα καταχρηστικών όρων. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηθεοδοσίου: «Οι συμβάσεις πρέπει να είναι συμβάσεις δύο ανθρώπων που συνεργάζονται και όχι να ενισχύουν ένα αποικιοκρατικό καθεστώς.» Ο Πρόεδρος του ΕΕΑ υπογράμμισε πως τόσο τα Επιμελητήρια όσο και η ΕΑΔΕ είναι αποφασισμένοι να καταφύγουν στα δικαστήρια σε περίπτωση που συνεχίσουν να περιλαμβάνονται καταχρηστικοί όροι στις συμβάσεις κάποιων ασφαλιστικών εταιρειών. Τέλος ο κ. Χατζηθεοδοσίου αναφέρθηκε στις αθέμιτες πρακτικές των τραπεζών για τον προσεταιρισμό πελατών, αλλά και στον αδιέξοδο πόλεμο των τιμών μεταξύ των ασφαλιστικών εταιρειών που θέτει σε άμεσο κίνδυνο όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.



Εκπροσωπώντας το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Πειραιά, ο κ. Κων. Μαρκουλιδάκης αναφέρθηκε επιγραμματικά στα προβλήματα της αγοράς, τονίζοντας πως το κλείσιμο εταιρειών, το κούρεμα των ομολόγων χωρίς καμία στήριξη από το κράτος – όπως έγινε με τις τράπεζες –αλλά και η κατάργηση των φοροαπαλλαγών δε βοηθούν στο χτίσιμο εμπιστοσύνης. Επίσης αναφέρθηκε στις σχέσεις ασφαλιστικών εταιρειών και διαμεσολαβούντων, στους καταχρηστικούς όρους των συμβάσεων, στη μεταφορά λειτουργικού κόστους από τις εταιρείες στους διαμεσολαβούντες, στην έλλειψη νέου αίματος στο χώρο της διαμεσολάβησης, στην υποχώρηση της εκπαίδευσης, αλλά και στο βρώμικο πόλεμο των τραπεζών εις βάρος των διαμεσολαβούντων. Τέλος εξέφρασε την πεποίθηση πως η εφαρμογή του Solvency II δε θα ξεκαθαρίσει το τοπίο μόνο για τις ασφαλιστικές εταιρείες, αλλά και για τη διαμεσολάβηση.



Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, ο οποίος αφού έκανε μία μικρή αναδρομή στην πορεία της κοινωνικής και της ιδιωτικής ασφάλισης στη χώρα μας, υπογράμμισε πως σήμερα η γενιά των baby boomers είναι υποχρεωμένη και να χρηματοδοτεί τη σύνταξη των γονιών της και να αποταμιεύει χρήματα για τη δική της συνταξιοδότηση. Η ανάγκη πλέον για την ανάληψη ενεργού ρόλου εκ μέρους των ασφαλιστικών εταιρειών στον τομέα της συνταξιοδότησης είναι επιτακτική, αλλά το κράτος δεν κάνει τις απαραίτητες κινήσεις για να ανοίξει το δρόμο. Τα τελευταία 6 χρόνια η αγορά διαθέτει πλέον σοβαρή εποπτεία, αλλά και αυστηρότερο θεσμικό πλαίσιο, μέσα από μία χιονοστιβάδα νόμων, οδηγιών και ρυθμιστικών διατάξεων, γεγονός που συμβάλει στην αποκατάσταση της αξιοπιστίας της προς τον καταναλωτή. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σαρρηγεωργίου εν όψει της εξόδου της χώρας από την κρίση: «Πρέπει να κοιταχτούμε στον καθρέφτη όλοι εμείς, ως αγορά και να κάνουμε όλα αυτά που πρέπει, όλα αυτά που δεν παίρνουν άλλη αναβολή. Κι όταν λέω όλοι εμείς, εννοώ τις εταιρείες, τα στελέχη, τους διαμεσολαβούντες και τους επόπτες. Ο καθένας από εμάς έχει διακριτό ρόλο και πρέπει να αναλάβει τις δικές του ευθύνες λειτουργώντας όπως υπαγορεύει η νέα εποχή. Στις μέρες μας συντρέχουν όλες οι προϋποθέσεις που θα δώσουν τη δυνατότητα στην ασφαλιστική αγορά να αφήσει πίσω της όλα εκείνα τα οποία την περιόριζαν επί δεκαετίες, και να απευθυνθεί αξιόπιστα στο δοκιμαζόμενο Έλληνα πολίτη, ώστε να καλύψει πραγματικές και οξυμένες ανάγκες του. Δεν έχουμε δικαίωμα να αφήσουμε αυτή τη μοναδική ευκαιρία, ανεκμετάλλευτη. Η ελληνική ασφαλιστική αγορά αποκαθαίρεται, κι έτσι γίνεται πολύτιμος σύμμαχος στην προσπάθεια κάθε Ελληνίδας και κάθε Έλληνα να υπερβεί την κρίση και να κτίσει μια νέα ζωή με ποιότητα και προοπτικές.»



Ακολούθησαν οι ερωτήσεις των διαμεσολαβούντων προς τις ασφαλιστικές εταιρείες. Εκ μέρους των διαμεσολαβούντων μίλησαν η Πρόεδρος της ΕΑΔΕ και του ΠΣΑΣ κα Ελένη Γρυπάρη, ο Πρόεδρος του ΠΣΣΑΣ κ. Δημήτρης Γαβαλάκης, ο Πρόεδρος του ΣΕΜΑ κ. Γιώργος Καραβίας, η Πρόεδρος της ΕΕΑΕ καΔήμητρα Λύχρου, ο Πρόεδρος της ΠΟΑΔ κ. Αλέξανδρος Ραφαηλίδης και ο κ. Δημήτρης Αναστασίου, μέλος του Δ.Σ. του Ε.Ε.Θ.



Εκπροσωπώντας τις ασφαλιστικές εταιρείες στις ερωτήσεις απάντησαν ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Ασφαλιστικής κ. Σπ. Μαυρόγαλος, ο Γενικός Διευθυντής της Συνεταιριστικής Ασφαλιστικής και Πρόεδρος του Επικουρικού Κεφαλαίου κ. Δημήτρης Ζορμπάς, ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Μινέττα Ασφαλιστικής κ. Κώστας Μπερτσιάς, o Διευθύνων Σύμβουλος της Interasco κ. Κάρολος Σαΐας, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Interlife κ. Γιάννης Βοτσαρίδης και ο κ. Κώστας Γιαννιώτης, Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Ιντερσαλόνικα.

Τη συζήτηση συντόνιζαν οι κ.κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, Κυριάκος Μερελής και Κωνσταντίνος Μαρκουλιδάκης.

Κοινή εκτίμηση όσων βρέθηκαν εχθές το απόγευμα στο Μέγαρο Μουσικής της Θεσσαλονίκης ήταν πως τέτοιες συναντήσεις πρέπει να γίνονται πιο συχνά, γιατί συμβάλλουν στην επίλυση των προβλημάτων του κλάδου. Όπως επεσήμανε ο κ. Μαυρόγαλος, σε τέτοιες εκδηλώσεις θα πρέπει να συμμετέχουν εκπρόσωποι όλων των εταιρειών, καθώς ο διάλογος αυτός είναι απαραίτητος για την ομαλή λειτουργία της ασφαλιστικής αγοράς.

Πηγή: Insurance-eea