Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014

On 8:56 π.μ. by Insurance Station
οαεε
Επαγγελματίες που δραστηριοποιήθηκαν πρώτη φορά στον ΟΑΕΕ κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης είναι το 45% των ενεργών οφειλετών, ενώ ποσά έως 15.000 ευρώ χρωστούν στο ταμείο των επαγγελματοβιοτεχνών το 55,5% των ενεργών και το 90% των σε διακοπή οφειλετών.
Το προφίλ των 412.000 ελευθέρων επαγγελματιών που οφείλουν στον ΟΑΕΕ ποσά άνω των 10 δισ. ευρώ παρουσίασε χθες η διοικήτρια του Ταμείου Γ. Κωτίδου κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποίησε η Κεντρική Ενωση Επιμελητηρίων Ελλάδος.

Σύμφωνα με την κ. Κωτίδου, η νέα ρύθμιση καλύπτει την πλειοψηφία των οφειλετών, οι οποίοι οφείλουν να ενταχθούν σε αυτήν, αφενός γιατί πρόκειται για την τελευταία ευκαιρία, αφετέρου γιατί με αυτόν τον τρόπο θα υπάρξει οικονομική ανάσα στο Ταμείο. Μάλιστα, η διοικήτρια του ΟΑΕΕ δήλωσε πως απαιτείται ένα πλέγμα πρωτοβουλιών, που θα καθιστά δυνατή την ανταπόκριση των ασφαλισμένων στο σύνολο των οικονομικών τους υποχρεώσεων προς το Ταμείο. Καθοριστικό ρόλο στο πλέγμα αυτό κατέχει η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, όπως επίσης και η παράταση του χρόνου άσκησης του δικαιώματος επιλογής κατάταξης ασφαλισμένων στην αμέσως κατώτερη ή στη δεύτερη κατώτερη κατηγορία.

Σύμφωνα με την κ. Κωτίδου, το προφίλ των οφειλετών του Οργανισμού, έχει ως εξής:

• Είναι μικροοφειλέτες, οι οποίοι σε ποσοστό 60% των ενεργών οφειλετών και 87% των σε διακοπή οφείλουν ποσά έως 20.000 ευρώ, που αντιστοιχούν σε αδυναμία πληρωμής εισφορών σε εντός της οικονομικής κρίσης περίοδο.

• Το 30% των ενεργών οφειλετών ανήκει στην 1η και στη 2η ασφαλιστική κατηγορία και το 45% στις τρεις πρώτες ασφαλιστικές κατηγορίες. Είναι δηλαδή επαγγελματίες που πρωτοδραστηριοποιήθηκαν στον ΟΑΕΕ την εποχή της οικονομικής κρίσης, η οποία δεν συνηγορεί ιδιαίτερα υπέρ της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.

• Ποσοστό 70% του συνόλου της οφειλής για τους ενεργούς ασφαλισμένους έχει δημιουργηθεί από το 2009 και μετά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), σε σύνολο 774.000 ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ μόνο οι 170.000 δεν έχουν οφειλές και οι υπόλοιποι 604.000 διαχωρίζονται σε 379.000 ενεργούς οφειλέτες και σε περίπου 225.000 ανενεργούς. Μάλιστα, το 56,3% των οφειλετών του, που αποφάσισαν να ρυθμίσουν σε 12 δόσεις τις πρόσφατες οφειλές τους, σταμάτησε να πληρώνει και τέθηκε εκτός ρύθμισης.

Πηγή : kathimerini.gr