Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014

On 9:48 μ.μ. by Insurance Station
Ψηφίστηκε τελικά η τροπολογία την οποία είχε εισηγηθεί ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Β. Κικίλιας σχετικά με τις κυρώσεις για τα οχήματα που κυκλοφορούν ανασφάλιστα.

Συγκεκριμένα, με το άρθρο 14 του νέου Νόμου 4286/2014επέρχονται οι κατωτέρω τροποποιήσεις στις διοικητικές κυρώσεις που προβλέπει το Π.Δ. 237/1986 (άρθρο 5 παρ. 4) στην περίπτωση κυκλοφορίας ανασφάλιστων οχημάτων:
Α) Με το νέο νόμο τα χρηματικά πρόστιμα για τα ανασφάλιστα οχήματα διατηρούνται ως είχαν και με τον προϊσχύοντα νόμο (ήτοι 1.000 ευρώ για τα λεωφορεία, 500 ευρώ για τα επιβατηγά και 250 ευρώ για τα δίκυκλα). Ωστόσο, διευκρινίζεται ότι τα πρόστιμα αυτά επιβάλλονται και στον κύριο ή κάτοχο του οχήματος, αλλά και στον οδηγό αυτού, εφόσον είναι διαφορετικά πρόσωπα.
Β) Σε ό,τι αφορά στην άδεια ικανότητας οδηγού, ο νέος νόμος προβλέπει κατ’ αρχήν αφαίρεση για έξι μήνες, όπως άλλωστε ίσχυε και με τον προηγούμενο νόμο. Ωστόσο, με το νέο νόμο προβλέπεται κατ’ εξαίρεση δυνατότητα επιστροφής της άδειας ικανότητας οδηγού στον κάτοχό της πριν την παρέλευση της ανωτέρω περιόδου αφαίρεσης, υπό την προϋπόθεση της προσκόμισης στα αστυνομικά όργανα της σχετικής απόδειξης πληρωμής του επιβληθέντος διοικητικού προστίμου.
Γ) Τέλος, σχετικά με την άδεια κυκλοφορίας και τις πινακίδες κυκλοφορίας του οχήματος, ο νέος νόμος προβλέπει κατ’ αρχήν αφαίρεση τούτων για έξι μήνες, όπως άλλωστε ίσχυε και στο παρελθόν και επί εμπλοκής σε ατύχημα για δύο χρόνια. Ωστόσο, και στην περίπτωση αυτή δίδεται κατ’ εξαίρεση ηδυνατότητα επιστροφής των ανωτέρω στοιχείων στον κύριο ή κάτοχο του οχήματος πριν την παρέλευση των ανωτέρω περιόδων αφαίρεσης, με την προϋπόθεση σε κάθε περίπτωση της προσκόμισης στα αστυνομικά όργανα της σχετικής απόδειξης πληρωμής του επιβληθέντος διοικητικού προστίμου, αλλά και του συμβολαίου ασφάλισης του οχήματος.
 Τα ανωτέρω ισχύουν από την ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, δηλαδή από τις 19 Σεπτεμβρίου 2014.

Πηγή: insurance-eea.gr