Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014

On 9:49 μ.μ. by Insurance Station
Στο πλαίσιο του 16ου Hydra Meeting, ο Head of Europe των Lloyd’s κ. Benno Reischel συμμετείχε στην ενότητα με θέμα τους αναδυόμενους ασφαλιστικούς κινδύνους. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του παρέθεσε μερικά πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία για κινδύνους όπως η κλιματική αλλαγή, οι ψηφιακοί κίνδυνοι, οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν στο διάστημα, οι κίνδυνοι στη βιομηχανία τροφίμων, αλλά και τα αυτόνομα οχήματα.

 - Όσον αφορά στην κλιματική αλλαγή, η θερμοκρασία του πλανήτη αναμένεται να αυξηθεί κατά 2,6 έως 4,8ο C έως το τέλος του αιώνα. Καθώς η ατμόσφαιρα γίνεται πιο ζεστή και πιο υγρή, γίνεται πιο πιθανή η έλευση καταιγίδων και ακραίων καιρικών φαινομένων. Η κλιματική αλλαγή θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην οικονομική ανάπτυξη, κυρίως στις αναπτυσσόμενες χώρες. Η ασφάλιση θα παίξει καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της σταθερότητας.
- Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν στο διάστημα και οι γεωμαγνητικές διαταραχές που ενδέχεται να επιφέρουν μπορεί να προκαλέσουνυπερφόρτωση και σοβαρή βλάβη των ηλεκτρικών κυκλωμάτων. Σύμφωνα με έρευνα που έχουν πραγματοποιήσει οι Lloyd’s, ένα σοβαρό διαστημικό καιρικό φαινόμενο μπορεί να προκαλέσει διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος στη Βόρειο Αμερική από 16 ημέρες έως 2 χρόνια, επηρεάζοντας έναν πληθυσμό 20 – 40 εκ. Επίσης τα διεθνή δορυφορικά συστήματα πλοήγησης (συμπεριλαμβανομένων των GPS) μπορούν να τεθούν μερικά ή ολοκληρωτικά εκτός λειτουργίας για 1 – 3 μέρες.
- H πολύπλευρη εισβολή της ψηφιακής τεχνολογίας στην καθημερινότητά μας έχει αυξήσει θεαματικά τα είδη και το πλήθος των κινδύνων που ελλοχεύουν στον κυβερνοχώρο. Έτσι κατά τη διάρκεια του 2014 το μέσο κόστος των «κυβερνοεγκλημάτων» για τις μεγάλες επιχειρήσεις της Μεγάλης Βρετανίας ήταν 600.000 – 1.150.000 λίρες. Σύμφωνα με στοιχεία του 2013, 110.000.000 καταναλωτές υπέστησαν παραβίαση των προσωπικών τους δεδομένων. Το ετήσιο κόστος του «κυβερνοεγκλήματος» για τη διεθνή οικονομία ανέρχεται σε 445 δισ. δολάρια, σύμφωνα με σχετική έρευνα της McAfee.
- H αύξηση του πληθυσμού, η αλλαγή στις γευστικές προτιμήσεις και η άνοδος των τιμών είναι καθοριστικοί παράγοντες που επηρεάζουν τη ζήτηση στη βιομηχανία τροφίμων. Επιπρόσθετα, επισφάλεια προκαλείται από την έλλειψη νερού, τον αυξανόμενο ανταγωνισμό, την κλιματική αλλαγή και τις εύφλεκτες συνθήκες που επικρατούν σε πολλές περιοχές του πλανήτη αυτή τη στιγμή. Έτσι η συγκεκριμένη βιομηχανία αντιμετωπίζει πολλαπλούς επικαλυπτόμενους κινδύνους: φυσικούς, λειτουργικούς, χρηματοοικονομικούς, φήμης, γεωπολιτικούς, νομικούς και νομοθετικούς, κοινωνικούς.
- Είναι γνωστό πως ο ανθρώπινος παράγοντας είναι υπεύθυνος για τη συντριπτική πλειοψηφία των τροχαίων ατυχημάτων. Υπερβολική ταχύτητα, απόσπαση προσοχής, οδήγηση υπό την επήρεια μέθης είναι μερικοί από τους συνηθέστερους λόγους που οδηγούν στην απώλεια χιλιάδων ανθρώπινων ζωών κάθε χρόνο στην άσφαλτο. Ωστόσο φαίνεται  πως η τεχνολογία έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα, καθώς οι αυτοκινητοβιομηχανίες κινούνται προς την κατασκευή αυτόνομων οχημάτων που θα κινούνται χωρίς οδηγό. Η Nissan, για παράδειγμα, ισχυρίζεται πως το 2016 θα θέσει στην κυκλοφορία αυτοκίνητα που θα μπορούν να διαχειρίζονται  αυτόνομα την κυκλοφορία στους δρόμους των πόλεων, το 2018 θα διαθέτει αυτοκίνητα που θα αλλάζουν αυτόνομα λωρίδα, ενώ το 2020 τα αυτοκίνητά της θα μπορούν αυτόνομα να πάρουν τη σωστή απόφαση στις διασταυρώσεις. Παράλληλα η Google κινείται πιο δραστικά και ήδη κάνει δοκιμές με ένα πρωτότυπο όχημα χωρίς τιμόνι, χωρίς γκάζι και χωρίς φρένο, το οποίο κινείται υπό τον πλήρη έλεγχο ηλεκτρονικού συστήματος και αναπτύσσει ταχύτητα έως 40 χιλιόμετρα την ώρα. Αν οι πρώτες δοκιμές στεφθούν με επιτυχία, σύντομα η εταιρεία σχεδιάζει να δημιουργήσει 100 τέτοια οχήματα και να τα θέσει στην κυκλοφορία δοκιμαστικά γύρω από τις εγκαταστάσεις της στην Καλιφόρνια. Το επόμενο βήμα θα είναι φυσικά τα οχήματα αυτά να κυκλοφορήσουν στους δημόσιους δρόμους. Σύμφωνα με τους ειδικούς βέβαια κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται να συμβεί πριν από το 2035 ή ακόμη και το 2045.

Πηγή: Insurance-eea.gr