Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2014

On 11:01 π.μ. by Insurance Station
καταστροφές από πλυμμήρες
Για μία ακόμη φορά η πρωτεύουσα βρέθηκε έρμαιο της μανίας της φύσης την περασμένη Παρασκευή, καθώς οι έντονες βροχοπτώσεις προκάλεσαν τεράστιες καταστροφές σε πολλούς δήμους της Δυτικής Αττικής και του Πειραιά.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την καταγραφή των ζημιών που πραγματοποίησε η Πυροσβεστική Υπηρεσία, προκλήθηκαν καταστροφές σε 580 ακίνητα και 168 οχήματα σε 25 δήμους:
Αγίων Αναργύρων - Καματερού, Αγίας Βαρβάρας, Αθηναίων, Αιγάλεω, Αμαρουσίου, Ασπροπύργου, Αχαρνών, Γαλατσίου, Διονύσου, Δραπετσώνας - Κερατσινίου, Ελευσίνας, Ιλίου, Κορυδαλλού, Μεταμόρφωσης, Μάνδρας, Μεγαρέων, Νέας Ιωνίας, Νέας Φιλαδέλφειας - Χαλκηδόνας, Νίκαιας - Αγ. Ι. Ρέντη, Πειραιά, Περιστερίου, Πετρούπολης, Σαλαμίνας, Χαϊδαρίου και Χαλανδρίου. Τα στοιχεία διαβιβάστηκαν στους πληγέντες δήμους, έτσι ώστε να διευκολυνθούν στην άμεση έκδοση του πρώτου έκτακτου βοηθήματος.
Ο Πρωθυπουργός κ. Σαμαράς διαβεβαίωσε πως όσοι έχουν υποστεί ζημιές θα αποζημιωθούν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Για το σκοπό αυτό, μετά από αίτημα του Υπουργείου Εσωτερικών, αναμένεται να αποδεσμευτεί κονδύλι ύψους έως 1 εκ. ευρώ από το Υπουργείο Οικονομικών.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι αναμένει από τις αρμόδιες υπηρεσίες εισήγηση για στοχευμένες παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν σε αντιπλημμυρικά έργα στις πληγείσες περιοχές.
Αυτά βέβαια τα ακούμε και τα διαβάζουμε μετά από κάθε καταστροφή… υποσχέσεις, μέτρα, έργα… και κάθε φορά στεκόμαστε με θλίψη και οργή μπροστά στον θλιβερό απολογισμό των ζημιών. Και κάθε φορά οι πληγέντες στρέφουν το βλέμμα στην Πολιτεία και περιμένουν κάποια αποζημίωση, ελάχιστη, η οποία ουδόλως επαρκεί για να αποκαταστήσουν τη ζημιά που έχουν υποστεί!
Κι όμως, τα πράγματα θα ήταν πολύ πιο απλά, ΑΝ είχαν ασφαλίσει το σπίτι τους… ΑΝ είχαν ασφαλίσει το αυτοκίνητό τους για ζημιές από φυσικές καταστροφές…
Δυστυχώς σήμερα στην Ελλάδα, οι ασφαλισμένες κατοικίες ανέρχονται σε ποσοστό περίπου 15% του συνόλου των κατοικιών, παρά το ότι το ασφάλιστρο που απαιτείται είναι εξαιρετικά χαμηλό. Και αν δεν υπήρχε η υποχρεωτική ασφαλιστική κάλυψη των κατοικιών που έχουν αγοραστεί με δανειοδότηση, το ποσοστό θα ήταν ακόμη χαμηλότερο.
Όσο για τα αυτοκίνητα, η μεγάλη πλειοψηφία των καταναλωτών επιλέγει μόνο την υποχρεωτική κάλυψη της αστικής ευθύνης έναντι τρίτων, προσπαθώντας να ελαχιστοποιήσει το κόστος, αφήνοντας εκτεθειμένο το αυτοκίνητό τους στις συχνότατες κλοπές ή στις φυσικές καταστροφές που κάθε χρόνο χτυπάνε τη χώρα μας.
Κι έτσι οι με τόσο κόπο αποκτημένες περιουσίες χάνονται, χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα για τους περισσότερους να τις αποκαταστήσουν.Μήπως είναι καιρός οι πολίτες να ενημερωθούν σωστά και υπεύθυνα για την αναγκαιότητα της ασφάλισης της περιουσίας τους; Μήπως είναι καιρός η πολιτεία να θεσπίσει την υποχρεωτικότητα στην ασφάλιση των κατοικιών και να δώσει τα κατάλληλα φορολογικά κίνητρα;

Πηγή: insurance-eea