Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2015

On 6:06 μ.μ. by Insurance Station in
Κορυφώνεται η αγωνία για την είσπραξη των εσόδων που έχουν βεβαιωθεί και την ομαλή κάλυψη των ταμειακών αναγκών της χώρας, που οδεύει προς τις εκλογές, με ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα, το ταμείο να στερεύει σιγά σιγά και τους δανειστές να περιμένουν τη νέα κυβέρνηση για σκληρές διαπραγματεύσεις, με το... καλημέρα.

Ήδη, ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι έχει ανακοπεί ο ρυθμός υποβολής αιτήσεων από τους οφειλέτες για την ένταξη στη ρύθμιση των 100 δόσεων, ενώ υστέρηση καταγράφεται ήδη στην εκτέλεση του προϋπολογισμού, στο σκέλος των εσόδων.
Η δυνατότητα δανεισμού από τις αγορές δεν υπάρχει, αφού τα επιτόκια των κρατικών ομολόγων βρίσκονται σε απαγορευτικά επίπεδα, ήδη το τριετές έχει ξεπεράσει το 13%, και η μοναδική οδός δανεισμού παραμένει η έκδοση εντόκων γραμματίων, με απαραίτητη προϋπόθεση τη στήριξη της ΕΚΤ. Όσον αφορά στην πληρωμή εξωτερικών υποχρεώσ
εων, δηλαδή τοκοχρεολυσίων, το πρόβλημα ξεκινά να εντείνεται από τον Μάρτιο, με πληρωμές 2,5 δισ. ευρώ, ενώ η ομαλή πληρωμή, από το Δημόσιο, μισθών και συντάξεων συναρτάται ευθέως με την είσπραξη όλων των φόρων που έχουν βεβαιωθεί.
Στο υπουργείο Οικονομικών φοβούνται πως οι πολιτικές εξελίξεις, και κυρίως η αβεβαιότητα για την επόμενη μέρα των εκλογών και το ενδεχόμενο μιας νέας εκλογικής περιπέτειας, θα απειλήσει σοβαρά την εκτέλεση του προϋπολογισμού. Όπως εξηγούν έμπειρα στελέχη ο μεγάλος κίνδυνος είναι ατύπως να υπάρξει μια «στάση πληρωμών» μέχρι να ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο. Κάτι όμως που θα έχει άμεσα αρνητικές συνέπειες, αφού τα περιθώρια αποκλίσεων στην εκτέλεση και του φετινού προϋπολογισμού, είναι μηδενικά. Οι δημοσιονομικοί στόχοι είναι ανελαστικοί, με την τρόικα ήδη να επιμένει στη λήψη πρόσθετων μέτρων για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού.
Παράλληλα όλες οι υποθέσεις στηρίζονται στην πρόβλεψη για επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης στο 2,9% φέτος, από περίπου 0,6% το 2014, κάτι που τίθεται εν αμφιβόλω, με την αγορά να εκπέμπει, ήδη, σήμα κινδύνου για «πάγωμα» της δραστηριότητας, υπό το βάρος της πολιτικής αβεβαιότητας. Το μεγάλο στοίχημα είναι εάν σε λίγο καιρό θα μιλάμε για ένα «χαμένο πρώτο τρίμηνο ή πρώτο εξάμηνο του 2015», σχολιάζει χαρακτηριστικά τραπεζικό στέλεχος.
Πρέπει να σημειωθεί πως ακόμη και εάν η εκλογική αναμέτρηση σε λίγες μέρες καταλήξει στον σχηματισμό κυβέρνησης, οι 28 μέρες του Φεβρουαρίου θα είναι από όλες τις πλευρές εξαιρετικά δύσκολες, αφού πρέπει να γίνουν απαιτητικές διαπραγματεύσεις με την τρόικα για να κλείσει η αξιολόγηση και να «κλειδώσει» το σχήμα στήριξης της οικονομίας την επόμενη μέρα. Η παράταση που έχουμε λάβει εκπνέει στο τέλος του Φεβρουαρίου, ενώ ήδη οι μεγάλοι ξένοι οίκοι αξιολόγησης παρακολουθούν μέρα προς μέρα τις εξελίξεις, απειλώντας με υποβαθμίσεις σε περίπτωση που η χώρα αποκλίνει από τις δεσμεύσεις της. Την ίδια ώρα οι επενδυτές στα ελληνικά ομόλογα διατηρούν την αγορά σε ισχυρό κλοιό πιέσεων καθιστώντας μονόδρομο τη συνέχιση της στήριξης της χώρας από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ.
«Γυρίζουν την πλάτη»
Οι οφειλέτες του Δημοσίου φαίνεται πως «γυρίζουν την πλάτη» στην ρύθμιση των 100 δόσεων. Η μαζική υποβολή αιτήσεων που καταγράφηκε το πρώτο δεκαήμερο, που τέθηκε σε ισχύ η νέα ρύθμιση, δεν συνεχίσθηκε τον Δεκέμβριο, με τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών να εκτιμούν ότι τον Μάρτιο του 2015 που λήγει και η προθεσμία ένταξης σε αυτήν θα αυξηθεί ο αριθμός των οφειλετών που θα επιλέξουν να εξοφλήσουν τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους σε πολλές μηνιαίες δόσεις.
Τα τελευταία στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων δείχνουν ότι 150.000 οφειλέτες έχουν υποβάλει αίτηση για να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση και να ρυθμίσουν οφειλές άνω του 1,3 δισ. ευρώ. Οι επικυρωμένες αιτήσεις, ανέρχονται στις 125.000, από τις οποίες έχουν ήδη εισπραχθεί περίπου 90 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι η υπαγωγή στη ρύθμιση επικυρώνεται με την πληρωμή της πρώτης δόσης, η οποία θα πρέπει να γίνει εντός τριών εργάσιμων ημερών από την υποβολή της αίτησης.
Όμως την ίδια ώρα ο αριθμός των φορολογούμενων που αφήνουν απλήρωτους φόρους στην εφορία αυξάνεται μήνα με τον μήνα με τις νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές που έχουν δημιουργηθεί από τις αρχές του 2014 μέχρι και τα τέλη Νοεμβρίου 2014 (τελευταία διαθέσιμα στοιχεία) να ανέρχονται στα 12,5 δισ. ευρώ. Συνολικά τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο έχουν εκτοξευτεί στα 72,77 δισ. ευρώ.
Μάριο Ντράγκι
Δεν διαλύεται η Ευρωζώνη - Δεν υπάρχει Plan B
Με ηχηρή παρέμβασή του ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι διεμήνυσε χθες πως δεν τίθεται θέμα διάλυσης της Ευρωζώνης, απαντώντας εμμέσως σε όσους μιλούν για «Grexit». «Διάλυση της Ευρωζώνης; Αυτό δεν θα γίνει. Γι' αυτό δεν υπάρχει Plan B», δήλωσε, μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα, Handelsblatt, υπό το βάρος των δημοσιευμάτων, διεθνώς, και εν αναμονή των πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα.
ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΤτΕ
Προσεκτικές δηλώσεις για ηρεμία στα γκισέ
Όποιος θέλει ηρεμία στα γκισέ πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικός με το τι δηλώνει και τι θέσεις διατυπώνει. Αυτό εκτιμά κορυφαίο στέλεχος της Τράπεζας της Ελλάδας, που διαβεβαιώνει πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποιος, συναγερμός ή ζήτημα διαρροής καταθέσεων.
Όπως υποστηρίζει, οι όποιες εκροές στην παρούσα φάση δεν κρίνονται ανησυχητικές, αφού συνδέονται αφενός με τις αυξημένες υποχρεώσεις για πληρωμές φόρων αλλά και με τις σύνηθεις εκταμιεύσεις που είναι συνδεδεμένες με την εορταστική περίοδο.
Ωστόσο προειδοποιούν όλες τις πολιτικές πλευρές, να επιδείξουν σύνεση και προσοχή, ιδιαίτερα όσο θα προσεγγίζουμε προς την ώρα της κάλπης. Η συμπεριφορά των καταθετών είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το τι λέμε, οι πολλές συζητήσεις και ειδικά για ζητήματα που μπορούν να υποσκάψουν την εμπιστοσύνη των καταθετών, δεν οφελούν, εκτιμούν οι ίδιοι παράγοντες. Καλούν παράλληλα όλους τους πολιτικούς φορείς να συζητήσουν ήρεμα και πολιτισμένα για τα πραγματικά προβλήματα και τις υποχρεώσεις της χώρας, από τις οποίες δεν μπορεί να διαφύγει κανείς, χωρίς τεράστιο κόστος για τη χώρα, όποιος και εάν επικρατήσει στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές.