Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

On 8:40 π.μ. by Insurance Station
Συνέδριο για τα αυτόνομα αυτοκίνητα ή αλλιώς αυτοκίνητα χωρίς οδηγό (driverless cars) έλαβε χώρα πριν από λίγες μέρες στο Μπέρκσαϊρ της Αγγλίας, στην έδρα του ερευνητικού κέντρου Thatcham Research –που χρηματοδοτείται από ασφαλιστές αυτοκινήτου– και υπό την αιγίδα της κοινοβουλευτικής επιτροπής για την ασφάλεια των μεταφορών (PACTS).

Το συνέδριο είχε τίτλο «Driverless vehicles: from technology to policy» και συνέπεσε με την αναθεώρηση της νομοθεσίας για τα αυτόνομα αυτοκίνητα από τη βρετανική κυβέρνηση.
Οι κεντρικοί ομιλητές –ανάμεσά τους και ο Scott Pendry, ειδικός της ΑΒΙ σε θέματα οδικής ασφάλειας– ανέλυσαν νομικά, ασφαλιστικά και τεχνικά ζητήματα που προκύπτουν σε σχέση με τα αυτόνομα αυτοκίνητα.
Οι επιδείξεις που έγιναν έδωσαν στους συνέδρους την ευκαιρία να οδηγήσουν τα αυτοκίνητα που έχoυν κατασκευάσει οι ερευνητές του Thacham Research. Τα εν λόγω οχήματα ενσωματώνουν προηγμένα συστήματα υποβοήθησης του οδηγού (ADAS), όπως αυτόνομο φρενάρισμα έκτακτης ανάγκης –τόσο για άλλα οχήματα όσο και για πεζούς–, αυτόματη ακινητοποίηση και επανεκκίνηση (Queue Assist), ή αυτοπαρκάρισμα.
H κοινοβουλευτική υφυπουργός Μεταφορών Claire Perry άνοιξε με ομιλία της τις εργασίες του συνεδρίου και παρακολούθησε επιδείξεις προκειμένου να δει τα προηγμένα οχήματα σε δράση. Όπως δήλωσε η ίδια, «τααυτόνομα αυτοκίνητα έχουν τεράστιες δυνατότητες να μεταμορφώσουν το δίκτυο μεταφορών του Ηνωμένου Βασιλείου• θα μπορούσαν να βελτιώσουν την ασφάλεια, να μειώσουν την κυκλοφοριακή συμφόρηση και τις εκπομπές αερίων, ιδίως διοξειδίου του άνθρακα. Είμαστε αποφασισμένοι να καταστήσουμε σίγουρο ότι τα αυτοκίνητα χωρίς οδηγό μπορούν να εκπληρώσουν αυτές τις προσδοκίες, εξού και αναθεωρούμε δραστικά τα κανονιστικά εμπόδια, ώστε να δημιουργήσουμε το σωστό πλαίσιο για να δοκιμαστούν αυτά τα οχήματα στους βρετανικούς δρόμους».